– Laterale malleolusfracturen ontstaan doorgaans door een inversieletsel aan de enkel. Dit betekent dat de voet naar binnen draait, waardoor stress op het buitenste (laterale) deel van de enkel ontstaat. – Direct trauma of rotatiekrachten kunnen ook leiden tot deze fracturen.
Voorgeschiedenis
– Patiënten melden vaak een draaiblessure of direct trauma aan de enkel. – Er is onmiddellijke pijn, zwelling en moeite met gewicht dragen aan de getroffen zijde. – Rond de enkel kan een blauwe plek ontstaan. – Sommige patiënten horen mogelijk een ‘knak’ of ‘pop’ op het moment van het letsel.
Specifieke Tests
– Fysiek Onderzoek: Gevoeligheid, zwelling en vervorming bij de laterale malleolus. – Ottawa Ankle Rules: Handige richtlijnen om te bepalen of een röntgenfoto nodig is. Ze omvatten pijn nabij de malleoli, onvermogen om direct na het letsel en in de spoedeisende hulp vier stappen te dragen, en gevoeligheid op 1 kootje vd voet. – Röntgenfoto: De primaire modaliteit om de fractuur en het type ervan te bevestigen. – Stress Tests: Om de stabiliteit van de fractuur te controleren. – Andere Beeldvorming: CT of MRI kan worden gebruikt in complexe gevallen of als bijkomende letsels worden vermoed.
Behandeling
– Niet-operatief: Voor niet-verplaatste of minimaal verplaatste fracturen. Dit omvat immobilisatie met behulp van een gipsverband of spalk voor meerdere weken. Aanvankelijk kan het dragen van gewicht beperkt zijn. – Operatief: Aangegeven voor verplaatste fracturen, of als het enkelgewricht onstabiel is. De operatie omvat meestal het gebruik van platen en schroeven om de fractuur te stabiliseren. – Revalidatie: Fysiotherapie is cruciaal na de initiële genezingsfase om bewegingsbereik, kracht en functie te herstellen.